Kajzerki


Domowe bułki kajzerki, pachnące i mięciutkie a najlepsze oczywiście od razu po upieczeniu. Jeżeli nie macie foremki do zrobienia charakterystycznego wiatraczka to można ten wzór odcisnąć np. łyżką stołową.


Składniki na 10 sztuk:
450 g mąki pszennej
200 ml wody
7 g drożdży suchych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko
2 łyżki oleju lub masła

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajko, olej i zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. 
  • Gdy ciasto będzie już gładkie i elastycznie, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.
  • Po tym czasie  podzielić je na 10 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić ponownie na około 20 minut.
  • Piekarnik nastawić na 225 stopni C.
  • Przed pieczeniem naciąć podrośnięte bułeczki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
  • Studzić na kratce.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne