Szarlotka z prażonymi jabłkami


Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. A im prostsza w wykonaniu tym smaczniejsza. Taka właśnie jest wersja bez zbędnych dodatków, czyli tylko kruszonka i nadzienie z domowych prażonych jabłek.   


Składniki:

na kruszonke:
400 g mąki pszennej
200 g masła zimnego
80 g cukru pudru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

na nadzienie:
1,5 kg jabłek prażonych np. z TEGO PRZEPISU


  • Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski i wyrobić do momentu, aż powstanie kruszonka. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Formę o wymiarach 18 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. 
  • Następnie wyłożyć prażone jabłka, wyrównać je a na wierzch wysypać resztę kruszonki.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godzinę, aż kruszonka się zarumieni.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne