Brownie z masłem orzechowym


Klasyczne mocno czekoladowe brownie z dodatkiem masła orzechowego, u mnie w wersji z kawałkami orzechów. Czekolada i orzechy to niezawodny duet, który sprawdza się w wielu wypiekach i deserach. Upieczcie, a nie pożałujecie!

Składniki na formę 20x20 cm:
100 g gorzkiej czekolady
130 g masła
2/3 szkl. cukru np. brązowego
3 jajka
1/3 szkl. kakao
2/3 szkl. mąki
szczypta soli
1/2 szkl. masła orzechowego
2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu


  • Piekarnik nastawić na 170 stopni C.
  • Kwadratową blaszkę o boku 20 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. 
  • Odstawić do przestygnięcia na kilka minut, a następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  • Na końcu wsypać mąkę, kakao i szczyptę soli. Ponownie połączyć do otrzymania gładkiej i błyszczącej masy, którą przelać do formy.
  • Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym i wyłożyć na masę czekoladową. Obie masy przemieszać patyczkiem, robiąc wzorki.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 minut.
  • Wyjąć i po wystudzeniu pokroić na kwadraty. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
  • Smacznego!



Komentarze

  1. Brownie i masło orzechowe... To musi być świetne połączenie, koniecznie wypróbuję w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Copyright © Wyzwania Kuchenne