Faszerowane kalmary


Faszerowane kalmary duszone w sosie pomidorowym i podawane z makaronem lub dobrym pieczywem. Nadzienie, którym napełniane są tuby kalmarów, składa się z bułki tartej, kaparów, sera pecorino,  czosnku i natki pietruszki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera pt.: "Jamie gotuje po włosku".


Składniki na 2 porcje:

4 duże tuby lub kilka kalmarów baby, rozmrożonych i oczyszczonych (około 300 g)
ser pecorino do posypania

na farsz:
25 g małych kaparów w zalewie
100 g bułki tartej
duże jajko
15 g pecorino lub parmezanu
ząbek czosnku
garść posiekanej natki
oliwa

na sos:
czerwona cebula
butelka passaty
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa

  • W misce połączyć wszystkie składniki farszu: bułkę tartą, połowę kaparów, jajko, łyżkę oliwy i  2 łyżki wody. Następnie dodać drobno starty ser pecorino, posiekany czosnek i natkę. Wszystko wymieszać i ugnieść.
  • Przygotować sos: cebulę pokroić na cienkie plasterki. W głębokiej patelni zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy. Dodać rozgniecione pomidorki i passatę, gotować wszystko na małym ogniu a w tym czasie zająć się kalmarami.
  • Odciąć macki, które wrzucić do sosu razem z resztą kaparów. Kalmary nafaszerować nadzieniem i zamknąć wykałaczką. Wrzucić je do sosu i wszystko gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso zmięknie.
  • Przed podaniem usunąć wykałaczki z kalmarów i pokroić na plastry (kalmary baby na połówki). Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać startym serem.
  • Smacznego!

Komentarze

  1. Kalmarów jeszcze nie jadłem, jestem ciekaw ich smaku.. Wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Copyright © Wyzwania Kuchenne