Kruche ciasteczka z lemon curd


Kruche maślane ciasteczka z nadzieniem z mocno cytrynowego kremu lemon curd. Nie są skomplikowane do zrobienia, a ich przygotowanie można podzielić na etapy. Ja cytynowy krem zrobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu przez noc nabrał w lodówce odpowiedniej konsystencji. 

Składniki na około 30 ciastek:
400 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
220 g zimnego masła
szczypta soli
łyżka zimnej wody

do przełożenia:
krem cytrynowy Lemon Curd np. z tego przepisu
cukier puder do posypania

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder, pokrojone w kostkę lub posiekane masło i żółtka. Szybko zagnieść całość na jednolite ciasto pod koniec dodając łyżkę bardzo zimnej wody.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm na blacie podsypanym mąką i foremkami wyciąć kształty. W połowie ciasteczek powycinać mniejsze oczka.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Wystudzić.
  • Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem, a na spody nałożyć po pół łyżeczki lemon curd i złożyć całość.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne