Pappa al pomodoro


Aromatyczny toskański krem z dojrzałych pomidorów i czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i świeżej bazylii. Jest to jedno z dań "cucina povera" czyli wywodzącej się z trudnych czasów we Włoszech tzw. ubogiej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować. Pappa al pomodoro to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie resztek pieczywa.

Składniki na 2 porcje:
600 g dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
4 kromki czerstwego pieczywa
suszona papryczka chilli
garść listków świeżej bazylii
sól, pieprz
1/2 szkl. oliwy

  • Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skóry. Pokroić na kawałki. 
  • Na głębokiej patelni rozgrzać połowę oliwy, podsmażyć na niej posiekany czosnek i papryczke chilli. Wrzucić pomidory i smażyć około 20-30 minut, aż się rozpadną.
  • Chleb namoczyć w wodzie, dodać do pomidorów razem ze szklanką wody. Całość wymieszać, doprawić solą. Gotować kilka minut od czasu do czasu zamieszać trzepaczką. 
  • Pod koniec gotowania dodać podartą świeżą bazylię. 
  • Gdy krem jest gotowy, przelać go na talerze, skropić resztą oliwy i ewentualnie przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Smacznego!




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne