Drożdżowe ślimaczki z jabłkami


Puszyste zwijane bułeczki z nadzieniem z jabłek i cynamonu, obficie posypane słodką kruszonką. Najlepiej zrobićo od razu dwie porcje, bo znikają w tempie ekspresowym.

Składniki na 12 drożdżówek:
2,5 szkl. mąki
200 ml mleka
2 łyżki cukru brązowego
7 g drożdży suchych
duże jajko
szczypta soli
60 g masła

na nadzienie:
3 łyżki masła
4 jabłka
łyżka cynamonu
łyżka brązowego cukru

na kruszonkę:
10 łyżek mąki
5 łyżek cukru brązowego
5 łyżek zimnego masła


  • Masło roztpić i przestudzić.
  • Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać mleko oraz jajko i wyrabić, pod koniec dodając masło. 
  • Po wyrobieniu na gładkie i elastyczne ciasto, uformować w kulę, przykryć i odstawić na około 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem. Roztopić 3 łyżki masła.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem i wyłożyć równomiernie jabłka.
  • Zwinąc w roladę i pokroić na 12 rownych kawałków.
  • Tak przygotowane ślimaczki ułożyc w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby lekko się ze sobą stykały. Pozostawić na 30 minut, aby podownie podrosły.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
  • Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wysypać ją na podrośnięte drożdżówki i wstawić je do piekarnika. Piec około 25 minut do zrumienienia.
  • Smacznego!


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne