Semifreddo truskawkowe


Włoskie Semifreddo podaje się na wpół zmrożone, przypomina ono lody, ale jest dużo łatwiejsze do zrobienia. Wersja truskawkowa smakuje wybornie, to super opcja na zimny deser w upalne dni.  


Składniki:
200 g truskawek
jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
szklanka śmietany 30%

  • Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią. 
  • Truskawki i połowę cukru zmiksować razem na mus.
  • Do miski wbić jajko, żółtka i dodać reszte cukru. Postawić na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać trzepaczką przez kilka minut, aż masa zrobi się puszysta. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze chwilę, aż masa sie ochłodzi. 
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać ją do masy razem z musem truskawkowym. Całość delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej keksówki i przykryć.
  • Wstawić do zamrażalnika na conajmniej 6 godzin.
  • Wyjąć z loówki na około 10 minut przed podaniem.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne