Sycylijski chleb Pane Siciliano



Sycylijski chleb, który z łatwością przygotujesz w domu. Miękki i pięknie pachnący dzięki zdrowej semolinie, czyli mące z pszenicy twardej (durum). To ona nadaje pieczywu tak apetycznego żółtego zabarwienia miąższu. Można uformować je tak jak ja w sycylijską mafaldę albo w zwykły podłużny lub okrągly bochenek. Przepis pochodzi z książki sióstr Simili "Pane a roba dolce".

Składniki na duży bochenek lub 2 mniejsze:
350 g semoliny
150 g mąki manitoba lub chlebowej 
7 g drożdży suchych
300 g wody
10 g soli
2 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
sezam biały

  • Do miski przesiać mąki, dodać sól i drożdże. Wymieszać suche składniki, następnie wlać wodę, oliwę i miód. Wyrabaic całośc kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie gładkie ciasto. 
  • Uformować je w kule i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. 
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić na dwie części. Każdą z nich zrolować w długi wałek i zawinąć go w serpentynę, a koniec wałka ułożyć na jej wierzchu. 
  • Tak uformowane chlebki posmarować wodą i obtoczyć lub posypać sezamem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • Piekarnik nastawić na 210 stopni. Wstawić do niego chlebki na 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.
  • Wyjąć i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne