Biscotti alle fragole


Sezon na truskawki w pełni, więc warto korzystać póki jeszcze mamy okazję. Te ciasteczka to świetny pomysł na wykorzystanie świeżych owoców. Nie nadają sie co prawda na dłuższe przechowywanie, ale raczej im to nie grozi. Moje znikneły w ciągu jednego popołudnia.

Składniki:
150 g truskawek
250 g mąki
120 g cukru (ja dałam brązowy)
1 op. cukru z wanilią
100 g masła
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

  • Truskawki pokroić na kawałki.
  • Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
  • Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Dodać kawałki truskawek i delikatnie przemieszać.
  • Wstawić na godzinę do lodówki. 
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
  • Po upieczenu przełożyć na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne