Limoncello


Likier cytrynowy pochodzący z włoskiego regionu Kampania, a dokładnie z wybrzeża Amalfitańskiego. Piękny, intensywnie żółty kolor oraz świeży, orzeźwiający smak zawdzięcza skórce cytryny, dlatego warto kupić te z uprawy ekologicznej. Limoncello tradycyjnie podaje się po posiłku, najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przepis Genaro Contaldo, który zaleca macerować skórki przez 3 dni, ja zostawiłam je na 2 tygodnie :) 

Składniki na litr likieru (24% alkoholu):
3 duże cytryny z grubą skórką
250 ml spirytusu 95 %
250 g cukru
750 ml letniej wody

  • Z pomocą obieraczki do warzyw, obrać skórę z cytryn (tylko żółtą warstwę bez białego albedo, które jest gorzkie). Wrzucić do zamykanego słoja i zalać spirytusem.
  • Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 3 dni.
  • Po tym czasie wymieszać cukier z letnią wodą w dużym słoju przez energiczne potrząsanie. 
  • Następnie przecedzić cytrynowy alkohol przez sitko i dodać go do wody z cukrem. 
  • Dobrze wymieszać całość i przelać do butelek i wstawić do lodówki.
  • Smacznego!

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne