Feta pieczona z pomidorkami koktajlowymi


Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie na ciepło lub lekką kolację. Polecam do niego świeżą bagietkę lub grzanki czosnkowe.

Składniki:
kostka sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
oregano
sól, pieprz
płatki chilli 
oregano

  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzucić pomidorki. Skropić je obficie oliwą. Zamieszać.
  • Na środku naczynia ułożyć ser feta i również skropić go oliwą.
  • Całość oprószyć pieprzem, oregano i chilli, a pomidorki dodatkowo solą.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35 minut.
  • Smacznego!




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne