Pavlova


Beza chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa wewnątrz to idealny deser na każdą okazję. Bardzo prosta do wykonania :)

Składniki:
4 białka
szklanka drobnego cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu winnego
400 ml śmietany 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
świeże owoce np. truskawki
kilka listków świeżej mięty

  • Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca i błyszcząca. Pod koniec ubijania wmieszać skrobię i ocet.
  • Ubitą pianę wyłożyć na blaszkę i uformować okrągły kopiec o średnicy około 20 cm, boki wyrównać łyżką ku górze.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę. Wystudzić w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku, po czym przełożyć na paterę.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ostudzoną bezę. Wierzch udekorować truskawkami i listkami mięty.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne