Toskańskie biscotti z pistacjami i białą czekoladą

Toskańskie mocno chrupiące ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą, które są idealną i elegancką kombinacją smaków. Dzięki podwójnemu pieczeniu biscotti długo zachowują świeżość i możemy je przechowywać tygodniami. Przepis z bloga Giulii Scarpalegii.

Składniki na 40 ciasteczek:
280 g mąki
220 g cukru
5 g proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
skórka z jednej pomarańczy
120 g niesolonych pistacji
100 g posiekanej białej czekolady

  • Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wbić 2 jajka i żółtko (białko odłożyć), wsypać cukier. Całość ubić na jasną i puszystą masę. 
  • Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i startą skórkę. Delikatnie mieszając, dodawać na przemian posiekane pistacje i czekoladę.
  • Zagnieść ciasto i uformować z niego dwa bochenki o długości około 30 cm i szerokości nie większej niż 5 cm.
  • Białko ubić widelcem i posmarować nim bochenki.
  • Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni i wstawić do niego ciastka na 20-25 minut, aż się zezłocą.
  • Wyjąć je z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie pokroić na desce do krojenia na kromki o grubości 1,5-2 cm.
  • Ułożyć ciasteczka ponownie na blaszce i piec kolejne 15-18 minut. Przełożyć na kratkę do studzenia, a po ostudzeniu do słoika lub puszki.
  • Smacznego!


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne