Spaghetti al tonno


Przepis na lekką sycylijską pastę z tuńczykiem i pomidorkami. Jest tak szybki i prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Do sosu można również dodać czarne oliwki, najlepiej smakują te z pestką. 

Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
słoik lub puszka tuńczyka w oliwie 
kilkanaście małych pomidorków
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa 

  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W tym samym czasie na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać do niej czosnek i chwilę podsmażyć na średnim ogniu. 
  • Pomidorki przekroić na połówki i również wrzucić na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Gdy się podgrzeją dodać tuńczyka porwanego na mniejsze kawałki. Po chwili wrzucić oliwki i większość posiekanej natki.
  • Odcedzony makaron przełożyć na patelnię, przemieszać i całość chwilę podgrzać. 
  • Podawać posypane resztą natki.
  • Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne