Insalata di fave

Prosta, sezonowa sałatka z bobu, sosu vinaigrette i sera pecorino. Bób możemy jeść ze skórką, ale w tym przypadku lepiej smakuje obrany. 

Składniki:
1 kg świeżego bobu
3 łyżki oliwy z oliwek 
łyżka octu balsamicznego
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
skórka otarta z cytryny
3 łyżki startego sera pecorino 

  • Do osolonego wrzątku wrzucić bób. Pogotować kilka minut, aż zrobi się al dente.
  • Odcedzić i przelać zimną wodą. Gdy odcieknie, obrać ze skórki.
  • Przygotować sos: do miseczki wlać oliwę, dodać ocet i przyprawy. Na końcu dorzucić skórkę z cytryny i wszystko krótko przemieszać widelcem, aby składniki się połączyły. 
  • Bób wymiesza ze sosem i odstawić na godzinę, aby smaki się połączyły.
  • Przed podaniem posypać płatkami sera pecorino.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne