Insalata di fave
Prosta, sezonowa sałatka z bobu, sosu vinaigrette i sera pecorino. Bób możemy jeść ze skórką, ale w tym przypadku lepiej smakuje obrany.
Składniki:1 kg świeżego bobu
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
skórka otarta z cytryny
3 łyżki startego sera pecorino
- Do osolonego wrzątku wrzucić bób. Pogotować kilka minut, aż zrobi się al dente.
- Odcedzić i przelać zimną wodą. Gdy odcieknie, obrać ze skórki.
- Przygotować sos: do miseczki wlać oliwę, dodać ocet i przyprawy. Na końcu dorzucić skórkę z cytryny i wszystko krótko przemieszać widelcem, aby składniki się połączyły.
- Bób wymiesza ze sosem i odstawić na godzinę, aby smaki się połączyły.
- Przed podaniem posypać płatkami sera pecorino.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz