Grillowany stek z antrykotu wołowego


Stek wołowy z antrykotu to prawdziwy mięsny przysmak. Różne są szkoły, jeżeli chodzi o jego przyrządzanie. Możemy posolić go tuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju.



Składniki:
2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm
świeżo mielony pierz, sól
olej


  • Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Dobrze rozgrzać patelnię grillową, posmarować steki olejem i ułożyć na patelni. Aby były średnio wysmażone należy grillować je po 4 minuty z każdej strony. Można smażyć krócej lub dłużej, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.
  • Usmażone steki przełożyć na talerze i posolić. Odczekać 3-4 minuty, aby mięso odpoczęło i pokroić.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne