Scones z żurawiną


Popularne angielskie okrągłe bułeczki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu.


Składniki na 9 sztuk:
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
100 ml mleka
1 jajko
duża garść suszonej żurawiny

  • Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć. Dodać żurawinę. 
  • Zostawić trochę mleka na talerzyku, aby posmarować nim wierzch bułeczek, a resztę dolać do mieszanki i szybko zagnieść gładkie ciasto.
  • Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Następnie rozwałkować ciasto, aby miało grubość około 1,5 cm i wyciąć z niego szklanką lub foremką okrągłe bułeczki. 
  • Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 5 minut. 
  • Posmarować pozostałym mlekiem i piec około 10-13 minut. 
  • Podawać jeszcze ciepłe np. z bitą śmietaną lub masłem i dżemem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne