Zupa z suszonych grzybów


Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Bardzo aromatyczna dzięki kawałkom suszonych grzybów. Sycący i rozgrzewający posiłek w jesienno - zimowe dni.



Składniki:
30 g suszonych podgrzybków i/lub borowików
5 dużych ziemniaków
2 marchewki
pietruszka
seler
cebula
ząbek czosnku
garść natki pietruszki
2 listki laurowe i 2 ziela angielskie
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oliwy


  • Suszone grzyby wsypać do garnka, zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. 
  • Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. 
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć.
  • Dodać ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz wodę, w której się gotowały.
  • Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i doprawić solą oraz pieprzem.. 
  • Gotować całość na małym ogniu około 20-30 minut, aby warzywa zmiękły.
  • W tym samym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić je i dodać do zupy.
  • Na samym końcu doprawić śmietaną, a przed podaniem posypać świeżą natką.



Komentarze

  1. Pychota, melduję się u Ciebie na taką pyszna miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mi przypomniałaś że mam kilka słoiczków suszonych grzybów z pięknych Borów Dolnośląskich. Chyba jutro grzybówę zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne