Creme brulee


Podawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą cukru, który po skarmelizowaniu tworzy chrupiącą skorupkę.

Składniki na 4 kokilki o pojemności 150 ml:
4 żółtka
500 ml śmietany kremówki 30%
laska wanilii
4 łyżki cukru 

na wierzch deseru:
4 łyżki cukru 

  • Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła. Wyjąć wanilię. Piekarnik nastawić na 110 stopni C. 
  • Do żółtek dodać cukier puder, ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. 
  • Dodawać powoli śmietankę ciągle mieszając, aby żółtka się nie zwarzyły. Mieszać delikatnie, aby za bardzo nie napowietrzyć kremu.
  • Napełnić kremem kokilki i wstawić do piekarnika na około godzinę lub nieco dłużej, jeżeli naczynia są głębsze. Ważne jest, aby po wyciągnięciu masa była ścięta. 
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 
  • Deser z wierzchu posypać cukrem, który skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika. 
  • Podawać od razu po przygotowaniu.


Komentarze

  1. Wygląda bardzo smaczni! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w szafce już chyba 3 lata leży palniczek do karmelizowania cukru, a ja jakoś nie mogę się zebrać, żeby gaz kupić, co za skandal! Koniecznie muszę to nadrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne