Orkiszowa galette ze śliwkami


Francuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami. Pieczona jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki. 

Składniki:
200 g mąki orkiszowej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru brązowego
jajko

nadzienie:500 g śliwek
                 2 łyżki zmielonych migdałów
                 3 łyżki cukru brązowego
                 cynamon
                 jajko

  • Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.  
  • Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki.
  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Dużą płaską blaszkę pokryć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę i posypać środek mielonymi migdałami, zostawiając około 3 cm margines.
  • Na podsypanym cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby na siebie nachodziły. Posypać owoce 2 łyżkami cukru i cynamonem. 
  • Brzegi ciasta zawinąć do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne