Hummus


Klasyczna bliskowschodnia wegetariańska przekąska z ciecierzycy. Zawiera tahini, czyli masło sezamowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu.


Składniki:
400 g ciecierzycy w zalewie
3 łyżki tahini
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku


  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zachowując 4 łyżki płynu. 
  • Czosnek obrać i posiekać. 
  • Do blendera wrzucić ciecierzycę, zalewę, czosnek i sok z cytryny. 
  • Zmiksować na gładką masę i przełożyć do małej miski. 
  • Podawać z pieczywem, krakersami lub kawałkami warzyw.




Komentarze

  1. Hej,nominowałąm Twojego bloga do Liebster Blog Award-po szczegóły zapraszam do mnie i życzę miłej zabawy
    http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne