Ciastka stemplowane


Kruche maślane ciasteczka idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom.



Składniki na około 30 sztuk:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
100 g cukru pudru
cukier waniliowy

  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko. 
  • Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę.
  • Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.
  • Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na każdym ciastku zrobić stempel :)
  • Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią.
  • Wyjąć i wystudzić na kratce.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne