Groszek ptysiowy


Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy.



Składniki:
szklanka wody
szklanka mąki
4 jajka
100 g masła
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować.
  • Wsypać mąkę i mieszać energicznie, aby masa się nie przypaliła. Gdy będzie już gęsta, zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia.
  • Dodać po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym.
  • Nałożyć masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać w niewielkich odstępach małe kuleczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.



Komentarze

  1. super, często robię kremy ale nie wiem czemu uzywam grzanek, teraz to zmienie :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne