Harira


Tradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.  


Składniki:
szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
puszka krojonych pomidorów
cebula
marchewka
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
1 cm imbiru świeżego
papryczka chilli
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
natka pietruszki
limonka
oliwa

  • Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki i razem podsmażyć na oliwie. 
  • W moździerzu utrzeć ziarna kolendry i kuminu. Dosypać do smażących się warzyw razem z pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty.
  • Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy. 
  • Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  • Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki.
  • Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem.


Ten przepis bierze udział w akcji:

Zimowy obiad wege

Komentarze

  1. Lubię tę zupę, choć u mnie występuje w niej też soczewica :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było smaczne. Koniecznie do powtórzenia. Podałam z domowymi roti.
    Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Ola

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne