Śledzie z suszonymi pomidorami



Po klasycznych śledziach w śmietanie pora na przepis mniej znany, ale równie smaczny i do tego szybki. Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i włoskimi ziołami to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli tej rybki, a u mnie tzw. must have na wigilijnym stole :) 

Składniki:
5 filetów śledziowych
2 małe cebule
1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą
2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
3 łyżki oleju
łyżka octu winnego
pieprz lub chilli

  • Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, pokroić w paski. 
  • Suszone pomidory  również pokroić w paski.
  • Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem na sicie.
  • Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę.
  • W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem lub chilli i taką marynatą zalać śledzie. Wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika. 
  • Wstawić do lodówki na około 3 dni, aby smaki się połączyły. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne