Bułki do burgerów


Maślane drożdżowe bułeczki do domowych burgerów, puszyste i pięknie pachnące. Zapewniam, że te sklepowe nie dorównują im pod każdym względem. Mogą być posypane sezamem lub innymi ziarnami. Polecam je również na śniadanie jako baza do smacznych kanapek.



Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki pszennej
7g suszonych drożdży
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
szklanka mleka
50 g miękkiego masła
1 jajko + drugie do posmarowania bułeczek
ewentualnie: sezam, czarnuszka itp.


  • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i przestudzić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, mleko, jajko. Na koniec dodać masło i wyrobić całość na gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. 
  • Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na blaszce. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki o grubości około 1 cm.
  • Odstawić na 45 minut, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem i ewentualnie posypać ulubionymi ziarnami. 
  • Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. 
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Komentarze

  1. Domowe zdecydowanie najlepsze. Do tego soczysty kotlecik, chrupiąca sałata i jakiś dobry sosik i wszelkie gotowce mogą się schować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne