Fasolka po bretońsku


Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad.


Składniki na około 3 litry:
500 g białej fasoli
400 g kiełbasy
250 g boczku wędzonego
duża cebula 
3 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej 
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 łyżki suszonego majeranku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
olej lub oliwa

  • Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (kilka cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc do namoczenia.
  • Wylać wodę, przepłukać fasolę i zalać świeżą wodą. Dodać liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu i łyżeczkę soli. Zagotować, przykryć i gotować ponad godzinę do miękkości fasoli.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do garnka z fasolą. 
  • Na tłuszczu pozostałym po boczku zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki.
  • Wlać także passatę pomidorową, przemieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeżeli danie będzie za gęste dodać szklankę wody. Przykryć i gotować jeszcze przez kwadrans, aby wszystkie smaki się połączyły.



Komentarze

  1. Całe wieki nie jadłam - pyszna propozycją:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję czasem paprykę wędzoną i też suoer smakuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne